עגיל
השינה חיונית ביותר כדי לווסת ולייצב את הגוף. מערכות הגוף אשר מצליחות לייצב ולווסת מגוון של תהליכים מורכבים ומסובכים, זקוקות למנוחה כדי להתרענן ולהמשיך לתפקד היטב. שינה טובה מחזקת את המערכת החיסונית, מאפשרת למוח להתפתח ולתפקד היטב בערנות. חסך שינה קיצוני עלול לגרום לתחלואה קשה ואפילו למוות.
במשך שנים האמינו החוקרים שמשך השינה נגזר מצורך אינדיבידואלי. ידועים מקרים קיצוניים של אנשים שתפקדו היטב גם אם ישנו רק שעה וחצי ביממה. אולם לאחרונה מתבססת ההנחה ששינה של פחות משש שעות לאורך שנים מהווה גורם סיכון לתחלואה קרדיווסקולרית (תחלואה של מערכת כלי הדם והלב).
ההמלצה כיום היא לישון כשבע שעות ביממה: לא פחות משש ולא יותר מעשר שעות (גם יתר שינה הוא גורם סיכון לתחלואה). חסך שינה מוכר גם כגורם להפרעה בתפקוד ביום, בעיקר בתפקודים קוגניטיביים, מצב רוח וכדומה. בנוסף, חסך שינה הוא גורם סיכון להחמרה או קושי בשליטה בפרכוסים בחולי אפילפסיה, ועוד.
אנשים רבים מתלוננים שגם כאשר הם ישנים שעות רבות, עדיין הם מתעוררים כשגופם עייף, מלווה בכאב ראש ותחושה של לאות. לאנשים אלה לוקח זמן רב יותר ל"התניע" את המוח, וגם אז רמת התפקוד הקוגניטיבי ירודה.
בבדיקות שינה קפדניות במעבדות שינה ניתן למצוא במקרים אלה עדות לכך שחלקים במוח ממשיכים לתפקד כבערנות. הביטוי לכך הוא "חדירה" של גלי מוח מהירים (אלפא וביתא) שאופייניים לערנות, במקום שבו צפויים להיות רק גלים איטיים (טיתא ודלתא) שאופייניים לשינה.
המצב הזה שכיח אצל אנשים שסובלים מהפרעת נשימה בשינה, שמלווה ביקיצות ושינה מקוטעת, וגורמת להם להתעורר כשהם עדיין ישנוניים ועייפים. תופעה דומה של "חדירה" של גלי מוח מהירים לתקופות של שינה עמוקה יכולה להיגרם גם מגורמים חיצוניים כמו רעש ואור - כלומר, שינה בתנאים שאינם אופטימליים.
לכן, חשוב ללכת לישון כמו שצריך: בחדר חשוך, שקט עד כמה שניתן, ואם אפשר, גם כשהראש שלכם שקט, ומכוון להירגעות.
תגובות